15. 5. 2009

Životné náklady študenta vo Växjö

Predtým ako sa niekto rozhodne ísť na takýto štúdijný pobyt, mal by si premyslieť aj pokrytie nie práve malých nákladov, ktoré ho tu čakajú. A s čím všetkým treba počítať?

Pozn.: pre ľahší prepočet 1 EUR je cca 10 SEK.

Letenka
Prvotným výdavkom je cesta do krajiny pobytu. Letenky sú síce v súčasnosti celkom lacnou záležitosťou, ale nie je na škodu, ak je z tohto miesta dobré spojenie so zvyškom Európy. Vo Växjö je letisko VXO Smaland Airport. Lietajú sem z Berlina a Düsseldorfu. My sme využili blízkosť Kodane a odtiaľ cestovali vlakom. Do Kodane sa najnovšie lieta aj priamo z Bratislavy a jednosmerná letenka sa pohybuje do 100 EUR.

Student Union Fee
Povinný poplatok pre všetkých študentov vo Švédsku. Výška tohto poplatku na jeden semester je 240 SEK. Až po jeho zaplatení je študentovi zaslaná študentská karta a je mu umožnené písanie skúšok.
Ešte je možné prihlásiť sa do únie študentov. Priamo vo Växjö je ich tuším 5. Každá únia pre svojich členov pripravuje rôzne aktivity a program podľa zamerania únie. Členstvo v únii nie je povinné. Donedávna ním však bol podmienený vstup do niektorých univerzitných podnikov/diskoték. V súčasnosti stačí zaplatiť Student Union Fee.

Växjö Intenational Students
Do pozornosti by som dala Växjö Intenational Students (VIS). Je to spolok zahraničných študentov na Växjö Univerzity. Členské stojí 100 SEK na rok (na pol roka neviem, ale bude to o niečo menej, možno aj polovica). Tento spolok organizuje pre zahraničných študentov rôzne výlety po Švédsku. Je to ľahký spôsob ako ísť na výlet a nemusieť nič organizovať :)

Ubytovanie
Cena za ubytovanie je pre Slováka až neuveriteľná. Na semester sa cena za ubytovanie pohybuje v rozmedzí od 10 500 do 14 000 SEK na osobu. Treba však povedať, že kvalita je na vysokej úrovni. V prípade samostatných izieb, ktoré zdieľajú kuchyňu je táto plnohodnotne vybavená, zachovalá a udržiavaná. Celkove platia prísne pravidlá na udržiavanie poriadku a tieto sú aj kontrolované prenajímateľskou spoločnosťou.

Vybavenie izby
V izbách toho po príchode zvyčajne nenájdete veľa. Základom je kúpa paplóna a vankúša. Zvyšok záleží na každom, ako je zvyknutý z domu. V prvom týždni práve vyššie spomenutý VIS organizuje výlet do IKEA v Älmhulte. Je to prvá IKEA na svete vôbec. Tento výlet slúži hlavne tým, čo potrebujú niečo dokúpiť. Autobus vás odvezie z campusu priamo pred IKEA a späť. Cena výletu je 80 SEK na osobu. Ak vám však niečo chýba, IKEA v Älmhulte je lacnejšia ako tá v Bratislave, takže nakúpiť si sa oplatí.

Knihy - učebnice
Tak k tejto téme sa neviem veľmi zodpovedne vyjadriť. Učebnice sú celkove vo Švédsku veľmi drahou záležitosťou. Bežné je kupovanie kníh z druhej ruky. O poznanie lacnejšie je kupovanie kníh cez švédske virtuálne kníhkupectvá (ako napr.: Adlibris a Bokus). Ich služby sú spoľahlivé a tovar dodajú do 4-7 pracovných dní.

Strava
Priamo vo Växjö sú obchodné reťazce ICA a Willy:s, kde práve druhé menované je považované za lacnejšiu voľbu. Podľa mojich pozorovaní je strava vo Växjö len o niečo málo drahšia ako v Bratislave. Pri každodennom varení bežných vecí ako: cestoviny, rizoto, palacinky, mäsových guliek, francúzskych zemiakov... treba rátať cca 1 000 SEK na osobu. Táto položka dosť záleží na tom, ktoré potraviny kupujete. Z každého druhu sú k dispozícii drahšie aj lacnejšie značky. Pre získanie predstavy uvádzam ceny niekoľkých základných potravín na ukážku:
  • chleba (700g - 1kg) = 15,00 - 22,00 SEK
  • ryža (záleží na veľkosti balenia, ale štandard 1 kg) = 20 SEK
  • špagety (1 kg) = 12 SEK
  • zemiaky (1 kg) = 6,90 SEK
  • šunka (17 dkg) = 22 SEK
  • mrazená zelenina (1 kg) = 15,50 SEK
  • čokoláda Marabou (600 g) = 16,50 SEK (pozn.jedna z tých drahších:)
  • mrazená ryba (1 kg) = 40 SEK
  • lekvár (800 g) = 25 SEK
  • mlieko (1,5 litra) = 10,70 SEK

Doprava
Doprava v meste Växjö funguje na princípe 2 hodinových lístkov. Cena takéhoto lístka je 20 SEK pri kúpe u vodiča. Je však možné cestovať aj za zvýhodnenú cenu kúpou tzv. Rabattkort. Táto sa kupuje v kancelárii dopravného podniku (Länstrafiken Kronoberg). Je to karta (za samotnú kartu sa neplatí), ktorú si treba dobyť minimálne 200 SEK a oprávňuje svojho majiteľa na zľavu 20% z cestovného. Dopravný podnik má aj ďalšie produkty, ktoré umožňujú zvýhodnené cestovanie. Ceny a podmienky cestovania sa menia. Cieľom je totiž vybudovanie jednotného systému (vlaky aj autobusy) pre celé južné Švédsko. Na stránke dopravného podniku však vždy nájdete aktuálne informácie a upozornenia.

Dúfam, že som týmto článkom pomohla všetkým tým, čo sa do Växjö v najbližšej dobe chystajú. Cieľom nebolo vás od tejto návštevy odradiť. Skôr vás len pripraviť na to, čo vás tu čaká. A ešte posledná rada. Je normálne, že švédčinu asi nemáte v malíčku. Preto odporúčam použiť Google Translator.

Žiadne komentáre: