26. 5. 2009

Miliónty krok

V poslednom čase na internete pribúdajú články o tom, aká je chôdza zdravá vec. Väčšina z nás ju berie ako samozrejmosť, a preto nijako neriešime úvahy o tom, koľko toho za deň skutočne prejdeme po svojich.

Na to, aby sme sa dostali k tejto informácii existuje nespočetne veľa zariadení. Niektoré sú súčasťou tenisiek, hodiniek alebo sú len malými škatuľkami, ktoré počítajú kroky. Samozrejme aj tu záleží na kvalite zariadenia. Nebolo by správne, aby každé vaše hojdanie zo strany na stranu, napríklad pri čakaní na zelenú na prechode pre chodcov, bolo započítané ako ďalší krok. Na odlíšenie krokov od kývania a iných pohybov majú rôzni výrobcovia rôzne techniky. K nám sa v januári dostal krokomer OMRON Walking Style II.

Najskôr sme to brali ako zábavu i keď vďaka 7 dňovej pamäti sme si mohli aspoň krátkodobo porovnávať, ako sme na tom. Neskôr som si však prečítala, že Svetová zdravotnícka organizácia odporúča za deň prejsť aspoň 10 000 krokov. Vtedy som však vôbec nevedela odhadnúť, či je to veľa, alebo to vlastne odkráčam každý deň bez toho, aby som o tom vedela. Tak sme si začali systematicky zapisovať počet krokov za deň. Vždy keď sme išli niekam von, zobrali sme si krokomer.

Z vlastnej skúsenosti viem, že tých odporúčaných 10 tisíc sa dá urobiť denne len veľmi ťažko. Hlavne, keď je človek zamestnaný. My sme ale študenti, a preto sme prijali toto číslo ako výzvu. Už na začiatku musím povedať, že v daždi sme von nechodili a robenie zadaní do školy malo pred chodením prednosť. Veľmi pomohli výlety, kde sme si "odkráčali" aj niekoľko dní dopredu :) Napriek tomu sa nám ani jeden mesiac nepodaril priemer 10 tisíc. Vždy sme boli okolo čísla 7 600. No a minulý týždeň sme oslávili 1 000 000-ty krok :) Je to zvláštny pocit. Aj keď viem, že to nie je presne miliónty krok v tomto roku, keďže rátame len keď sme vonku, aj tak je to zaujímavá znalosť o sebe samom.

Myslím si, že chôdza podobne ako beh, či bicyklovanie, môže byť motiváciou na súťaženie medzi ľuďmi. Je to skvelý relax, pri ktorom sa človek až tak nezapotí a keď máte s kým kráčať, je to ešte veselšie. A keď sa ma niekto spýta, ako ďaleko máme do obchodu? Ja len s úsmevom odpoviem, že spiatočná cesta je 4 500 krokov.

Disclaimer: The picture is from this official OMRON company web site.

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

pekny clanok...gratulujem k uspechu!:)