14. 5. 2009

Od pobrežia k pobrežiu

Výhodou centrálnej polohy mestečka Växjö v južnom Švédsku je možnosť cestovania k južnému, západnému a východnému pobrežiu. Je to jediná časť Švédska, ktorá má tri pobrežia, a preto aj medzi naše ciele patrila návšteva každého z nich.

Na jednotlivých pobrežiach sme si vyhliadli menšie mestá, ktoré sa nám postupne podarilo navštíviť. Na západnom pobreží to bol Halmstad. Na južnom mestečko Karlskrona patriace do zoznamu UNESCO. Na východnom pobreží to bol Kalmar. Posledne menované sme navštívili len minulý týždeň. A ako sa nám pri mori páčilo?

Karlskronu sme navštívili už v období pred Vianocami. V meste sa nám veľmi páčilo a to aj napriek tomu, že sme tam nenavštívili žiadne múzeum a skôr sme sa prechádzali po centre a okolí. Zaujímavosťou je, že od železničnej stanice sa ide k pobrežiu hore kopcom. Nič podobné som nikde nevidela, takže ma to poriadne zmiatlo :) V meste sa nachádza aj zmenšenina Nilsa Holgersona utekajúceho z knihy. Je to veľmi milá, malá soška, ktorú sme našli náhodou. Popis k soche bol však v 6 jazykoch a nechýbalo ani Brailove písmo, čo sa len tak hocikde nevidí.



Z Karlskrony chodia trajekty do Poľska a podobne ako ostatné pobrežné mestá slúžila na obranu pred Dánmi. Dôkazom sú veže nielen v meste, ale aj na ostrovoch neďaleko pobrežia. Tieto sa medzičasom stali dobrou atrakciou. Turistov na ne v lete vozia výletnými loďkami.

Halmstad sme navštívili len niekoľko dní po návšteve Karlskrony. Taktiež sme si prezreli centrum a blízke okolie. Vianoce boli predo dvermi, takže všetko bolo krásne vyzdobené a na Hlavnom námestí bolo veľké ľadové klzisko. V Halmstade sme sa dostali aj na pláž. Z rozprávania kamarátov, ktorí tu boli už dlhšie, sme sa dozvedeli, že sa tu ľudia v lete kúpu :) V decembri sme tam však nikoho nestretli. Neďaleko pláže bola priemyselná zóna mesta, takže ja by som si to s tým kúpaním dvakrát rozmyslela. Neďaleko Halmstadu sa však nachádza aj Saint Tropez vo švédskom prevedení. Aj taký prívlastok dostala pláž Tylösand. My sme tam síce nedostali, ale ževraj je tam krásne.

Kalmar sme navštívili v úplne inej atmosfére. Jar je v plnom prúde a všetko je v rozkvete. Mesto je plné zelene a kvitnúcich stromov. Aj tu sme si prešli centrum mesta, ale mali sme aj pár jasných cieľov, ktoré sme si nechceli nechať ujsť. Medzi nimi bol aj výhľad na most vedúci na ostrov Öland. Most je v niektorých miestach veľmi vysoko nad vodou a naopak niekde "tesne" nad ňou. Má dĺžku niečo viac ako 6 km a je na neho nezabudnuteľný pohľad. Po 4,5 roku prác ho otvorili 30.9.1972. V tom čase to bol najdlhší most v Európe. Ďalšou zastávkou boli tamojšie pláže. Pre porovnanie s Halmstadom tu boli cítiť tie správne vyschnuté morské rastliny, ktoré otrasne páchli. Celkovo bolo v mori veľa rastlín. Občasné značky o zákaze skákania do vody pre jej plytkosť nás presvedčili, že aj tu sa asi ľudia zvyknú kúpať. Nakoniec sme navštívili symbol mesta Kalmar Slott. Ten podobne ako aj iné obranné veže na ostrovoch pri pobreží zohral dôležitú úlohu pri obrane mesta. V tom istom zámku bola v roku 1397 podpísaná významná dohoda o vzniku Kalmarskej Únie, ktorá 126 rokov združovala Dánske, Nórske a Švédske kráľovstvá. Únia sa v roku 1523 rozpadla hneď ako sa Gustav Vasa stal švédskym kráľom a Švédsko oficiálne vystúpilo z únie.

Návštevou Kalmaru sme teda zavŕšili našu cestu od pobrežia k pobrežiu. Každé z miest sa oplatilo navštíviť, každé bolo niečím osobité. Preto, ak budete mať možnosť, neváhajte a príďte sa presvedčiť na vlastné oči ;)

Žiadne komentáre: